Maaike's verhalen

Extra informatie

Geplaatst op 24-3-2015 21:36:00

Onderwerp

Nieuwste berichten

  • #Comment.NoComments

#Comment.Button.SignInToComment

Boeken en muziek

Meestal lees ik boeken in complete stilte. Het achtergrond geluid van vogels, treinreizigers of muziek in het algemeen vervaagt tot een zachte aangename ruis. Er zijn van die momenten dat ik verbaasd op kijk om te zien waarom ik de pagina nauwelijks meer kan lezen, om mij te realiseren dat de avond stilletjes haar intrede heeft gedaan.

Ondanks dat ik graag in stilte lees, wegzinkend in een andere wereld, vind ik het ook erg fijn om één bepaald nummer het gehele boek lang te luisteren. Het boek en het nummer smelten samen. Soms, met de nodige creativiteit, lijkt de tekst van muziek toepasbaar te zijn op wat er in het boek gebeurd. En als ik een nummer luister zonder tekst, lijkt het de spannende momenten over te nemen, ook al is het nummer altijd precies hetzelfde en kan het zich niet aanpassen naar de loop van het boek.

De nummers die zo naadloos lijken aan te sluiten op boeken, zijn wel een beetje een uitzondering op de regel. Meestal is per toeval dat ik een nummer luister of tegenkom wat dan opeens non stop geluisterd moet worden tijdens het lezen. Als ik dan later nog eens dat ene nummer hoor kan ik ofwel alle emoties van het boek herinneren of ik weet nog wat er gebeurde.

Hieronder een lijstje met muziek die ik grijsgedraaid heb en die zich langzaam naar het boek schikte.

- Neverwhere van Neil Gaiman was in de ban van een piano cover van Lady Gaga met Bad Romance.

- Mio mijn mio van Astrid Lindgern was in de ban van Snap met Rame.

- The Hunger Games Trilogie van Suzanne Collins nam Somebody I used Know van Gotye over. 

- Gone deel 6 Licht van Michael Grant vloeide samen met 9 Crimes van Damien Rice.

- De Verwelken Trilogie van Lauren Destefano en Carmen van Lana Del Rey leken steeds meer eigenschappen met elkaar te delen.

- Mijn verloren vrouw van Alyson Goodman kreeg een vreemde connectie met Outside van Ellie Goulding.

- De dievenbende van Scipio van Cornelia Funke nam het ritme aan van Ruska van Apocalyptica

- Dochter van het woud van Julliet Marilier liet zich mee voeren met Dancing with an Angel van Ridvan Dazey

Het leukste vind ik als de songtekst zich naar het verhaal van het boek lijkt te schikken. Ik vraag me weleens af of ik de enige ben. Luister jij ook nummers op repeat als je een boek leest?

Achtergrond: Zwitserland, Nendaz, in de buurt van Lac de Cleuson (2010)