Maaike's verhalen

Extra informatie

Geplaatst op 27-3-2015 17:15:03

Onderwerp

Nieuwste berichten

  • #Comment.NoComments

#Comment.Button.SignInToComment

Boeken kiezen

Cover Inside OutAls ik een boek ga uitkiezen om te lezen of te kopen, ga ik in de eerste plaats altijd af op de cover samen met de titel. Die moet of mooi of mysterieus zijn. Vooral de cover speelt daarbij een groot belang. In boekhandels vind ik daarom de tafel waar alle boeken zijn uitgespreid het leukst, omdat je dan gelijk de cover ziet. De kasten zijn ook leuk, lekker alle boeken van de plank trekken en even vast houden, maar dat is toch anders dan er langs te lopen. Het geeft een beetje een museumgevoel. Waarom is er eigenlijk nog geen cool boekenmuseum waarbij je smachtend langs alle covers kan lopen. Nee, ik heb het niet over een bibliotheek, hoe mooi die vaak ook zijn. Daar staan de meeste boeken braaf op de plank en dan kun je de covers niet zien. Daarom zou een museum best gaaf zijn, niet waar? Alle boeken netjes uitgestald. Voor en door lezers.

Cover EonHet zou iets weg hebben van de koninklijke bibliotheek, als daar alle boeken te vinden zijn die in Nederland zijn uitgekomen, maar de buitenlandse literatuur is net zo mooi. Ik zou dagen in dat gebouw kunnen dwalen. Smachtend naar al die mooie covers en met een leeslijstje dat tot on-proportionele grote groeit. De reden dat zo’n museum niet bestaat is waarschijnlijk, omdat het veel te groot zou zijn en iedereen zou er verdwalen. Laten we dan maar bij de boekhandels en de bibliotheken blijven en die zien als mini museumpjes waar je schatten mag meenemen. 

Als ik later op mijzelf woon en een boekenkast op de groei heb, is een van de dingen die ik wil een boekenstandaard. Dan kan ik boeken zelf tentoonstellen en covers bewonderen die nu tussen hun broertjes en zusjes verscholen staan.

Cover Alice in StoomlandWe dalen een beetje af, ik had het over hoe ik boek uitkies om te lezen. De voor mij meest aansprekende boeken zijn boeken die iets fantasie achtigs uitbeelden. Dat kan een landschap, figuur of een model zijn. Dat samen met een aantrekkelijk titel doet al genoeg om het op te pakken. Ik ben dus heel visueel ingesteld. Dusdanig dat ik nauwelijks flapteksten lees van boeken in mijn kast. Ik heb ze ooit gekocht en toen leken ze me leuk, dus nu zal de cover me moeten overhalen het te verkiezen boven alle anderen.

Soms lees ik wel achterflappen, als ik bijvoorbeeld de planken moet afstoffen en me laat afleiden van mijn boekenverzorgingstaak. Op die momenten kan ik heel erg gaan uitkijken naar een boek, omdat het verhaal al een klein beetje tot leven komt.

Hoe kies jij welk boek je gaat lezen of wilt kopen?

Achtergrond: Zwitserland, Nendaz, in de buurt van Lac de Cleuson (2010)