Maaike's verhalen

Extra informatie

Geplaatst op 10-5-2015 21:50:22

Onderwerp

Nieuwste berichten

  • #Comment.NoComments

#Comment.Button.SignInToComment

Boeken uitzwaaien

Heel lang heb ik geroepen “ik doe nooit boeken weg!”.  Indertijd had ik nog ruimte te over, dus het was ook nergens voor nodig om ook maar te denken boeken weg te doen. Inmiddels is mijn schatkamer met boeken steeds voller geworden. Planken waar niets meer op past, stapels onder en rond mijn bed en alle overige plekjes zijn ook vol. Natuurlijk ik zou een nieuwe vloer van boeken kunnen maken, maar dat is toch een beetje té desperate.

Rond begin dit jaar, heb ik om die reden de knoop voor mijzelf doorgehakt. Het is tijd om boeken weg te doen. Er zijn namelijk een aantal boeken die ik toch niet zo leuk vond en waarom zou ik die bewaren? Die plek kan ik beter vrij maken voor nieuwe boeken!

Het idee moest wel een beetje bezinken en alleen tweedehands gekregen boeken en boeken gekocht op markten komen voorlopig in aanmerking. Het voelt ontzettend raar om iets weg te doen, zeker als je het al een lange tijd hebt. Maar aan de andere kant, geeft het ook een goed opgeruimd gevoel. Tweestrijdigheid alom.

Omdat ik een beetje “lui” ben, heb ik geen zin om de boeken op marktplaats of bol.com te plaatsen. Dan moet ik elk boek inpakken, naar het postkantoor brengen en versturen, hopen dat je het geld krijgt en wachten tot er ooit iemand net dat ene boek wil, wat ik weg doe.

Gelukkig is er eens per jaar een boekenmarkt in een van kerken bij mij in het dorp. Van het geld dat de markt opbrengt, knappen ze de kerk op. Jaarlijks haal ik er best wat boeken, dus het leek me een mooie oplossing.

Vorig week heb ik alle planken nagekeken op boeken die ik niet zo geweldig vond en een stapeltje gemaakt. Het is een mooi klein stapeltje voor de eerste keer. En van het weekend heb ik ze afgestaan aan het kerkje. Dat voelde zo bizar. Het engeltje op mijn schouder gaf me een schouderklopje, terwijl het duiveltje me toe lispelde ze nog gauw terug te pakken, haha.

Boeken uitzwaaien mei 15De boeken die uitgezwaaid zijn

Het is nauwelijks te zien dat ik boeken heb weggedaan, maar ik vind zie het gelukkig wel. Ik zie mogelijkheden om de to read pile weer wat te vergroten. Doe jij boeken weg om ruimte te maken of is dat uit den boze?

Achtergrond: Zwitserland, Nendaz, in de buurt van Lac de Cleuson (2010)